Δέσμευση Τσίπρα: Καμία πρώτη κατοικία δεν θα εκπλειστηριαστεί

Δέσμευση Τσίπρα: Καμία πρώτη κατοικία δεν θα εκπλειστηριαστεί

- in Χωρίς κατηγορία
38
0

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για το ζήτημα των πλειστηριασμών – Ξεκαθάρισε πως καμία υπερχρεωμένη οικογένεια δεν θα χάσει το σπίτι της

Στην Κέρκυρα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Το λόγο έχουν τα Ιόνια Νησιά».

Ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο Συνέδριο, τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον δήμαρχο Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζο.

 Στην κεντρική του ομιλία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως μετά από 7 επώδυνα χρόνια η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την απελευθέρωση από το ζυγό των μνημονίων.

«Η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», είπε ο πρωθυπουργός και άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για ασυγχώρητη και ανιστόρητη εγχώρια προπαγάνδα.

«Συγκεκριμένοι εκδοτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, με συγκεκριμένα συμφέροντα, και με συγκεκριμένα ποινικά βάρη ορισμένοι από αυτούς, δίνουν τον τόνο σε μια ξέφρενη προσπάθεια κατεδάφισης. Είναι κρίμα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπει σ’ αυτό το θολό, αλλά με πολύ καθαρές στοχεύσεις, παιγνίδι κάποιων καλομαθημένων εκπροσώπων του φαύλου παρελθόντος. Είναι λυπηρό να συκοφαντούν την ίδια τους την πατρίδα», σημείωσε.

Δέσμευση για προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως καμία πρώτη κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί και πως καμία ουπερχρεωμένη οικογένεια δεν θα χάσει το σπίτι της.

«Προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών.

Επίσης για τους εμπόρους έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι σαφής και συγκεκριμένη. Καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί. Καμιά υπερχρεωμένη οικογένεια δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της.

Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγάλοι μπαταχτσήδες, που προτίμησαν τους φορολογικούς παραδείσους, από την “κόλαση” της αποπληρωμής τους», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Η συμφωνία με τους θεσμούς

Ο πρωθυπουργός θέλησε, όπως είπε, να αποκαταστήσει την αλήθεια όσον αφορά τα όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως:

• Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ.

• Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ των εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από τις απαιτήσεις οποιουδήποτε άλλου πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης της επιχείρησης.

• Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000 ευρώ, έτσι που το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ ανεβαίνει στα 910.000.000 ευρώ. Μιλάμε , δηλαδή, για μια αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού 40%.

• Παράλληλα, διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%.

• Επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή σχολικών γευμάτων, ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών.

• Συμφωνήθηκε η ρητή εξαίρεση δύο σημαντικών κλάδων από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, το λεγόμενο 1 προς 4. Ένας είναι ο κλάδος των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Ο άλλος είναι των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας. Πρόκειται για 2.000 εργαζόμενους, για τους οποίους θα λάβει τέλος το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας.

• Η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, και παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον.

«Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», η παραγωγική βάση της μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.