Ελλάς το… πόθεν έσχες σου: Το απόλυτο χάος μετά την απόφαση του ΣτΕ

Ελλάς το… πόθεν έσχες σου: Το απόλυτο χάος μετά την απόφαση του ΣτΕ

- in Δικαοσύνη, Ελλάδα
82
0

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ – ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 21/10 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

 Σε μια πρωτοφανή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την ανώτατη Δικαιοσύνη, αλλά και σε ένα απαράδεκτο γαϊτανάκι ταλαιπωρίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξελίσσεται η υπόθεση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για το πόθεν έσχες.

Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε με την υπ’ αριθμ. 2649/2017 παράνομη, αντισυνταγματική και ουσιαστικά ανεφάρμοστη τη διάταξη που προβλέπει υποχρέωση για όλους τους υπόχρεους (δικαστές, δημοσιογράφοι, εκδότες, λιμενικοί κτλ.) να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, το υπουργείο Δικαιοσύνης μοιάζει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη δικαστική απόφαση, αφήνοντας την προθεσμία υποβολής να λήξει κανονικά το Σάββατο (21/10/2017).

 Έκρινε δε, ειδικότερα, αντισυνταγματική την παράγραφο που αφορά στη συμπερίληψη στη Δ.Π.Κ, ποσών σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνουν νομικές και δικαστικές πηγές, είναι τουλάχιστον περίεργο, πώς είναι δυνατόν η πολιτική εξουσία να αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, όταν μάλιστα, όπως επισημαίνεται, είναι σαφής, μη επιδεχόμενη καμίας παρερμηνείας.

Παπαγγελόπουλος: Θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μοιάζει να παίζει ένα ιδιόμορφο «κρυφτούλι» απέναντι στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε η παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη (19/10/2017) ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη τη σχετική υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι «λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της υπ’ αριθ. 2649/2017 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, οι αρμόδιοι υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ».

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι «η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον Νοέμβριο του 2016 και η απόφαση εκδόθηκε παραμονές της λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την χρήση 2016».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί από το ΣτΕ και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς».