Κοτζιάς για Σκόπια: Έχουμε καταλήξει! Όνομα διακριτά διαφορετικό από τη Μακεδονία

Κοτζιάς για Σκόπια: Έχουμε καταλήξει! Όνομα διακριτά διαφορετικό από τη Μακεδονία

- in Σκόπια
203
0

Τι είπε για τα ονόματα που έχουν κατατεθεί – Τι ζητά η ελληνική κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ελληνικό βέτο για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

«Σύνθετο όνομα, ενιαίο για όλες τις χρήσεις, με τρόπο διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία» θα συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

 Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «κύριος στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι μια σύνθετη ονομασία που θα καθιστά την ΠΓΔΜ διακριτή από την ελληνική Μακεδονία», χωρίς ωστόσο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια «είτε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, το 1992, είτε από τους Βανς και Όουεν, οι οποίοι προτείνανε το «novamacedonija»» είπε ότι έχουν καταγραφεί και είναι αντικείμενο επί του οποίου θα εκδηλώσουμε τις επιλογές μας.

«Έχουμε καταλήξει στο υπουργικό συμβούλιο στις επιλογές μας, σε συζήτηση που θα έχουμε με τους επίσημους από τη γείτονα χώρα. Δεν νομίζω ότι πρέπει τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση του ενός ή του άλλου ονόματος».

 Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι «δεν θα ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν έχουν κάνει συμφωνία για το ονοματολογικό», πράγμα που το γνωρίζει η ηγεσία των γειτόνων μας.

Ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος γι’ αυτό το ζήτημα, ενώ για το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εξήγησε ότι «είναι ένα εσωτερικό τους ζήτημα», σημειώνοντας όμως ότι «αν τυχόν σε ένα δημοψήφισμα δεν περάσει η συμφωνία που έχει γίνει, θα μπορούσε το κόστος για την ίδια τη χώρα να είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα».

Ερωτηθείς αν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ομόθυμα τοποθετημένη γύρω από αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εξασφαλίσει την ορθολογική και δίκαιη λύση του ονοματολογικού», εξηγώντας ότι «σε κάθε κυβέρνηση δικαιούνται να υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες, και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και να βρίσκει λύσεις στο εσωτερικό της και να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της».

Αναφερόμενος στη ΝΔ, είπε ότι «ως αντιπολίτευση είναι ανίκανη να έχει μια ενιαία θέση και σκέψη», σημειώνοντας: «Και εμείς δεν της ζητάμε ούτε να μας κάνει προτάσεις για τη λύση ούτε τίποτα άλλο. Να αφήσει τη χώρα και την υπεύθυνη κυβέρνησή της να λύσει το ζήτημα».

Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας ειδικότερα για τη δήλωση του υπουργού Άμυνας, αποσαφήνισε ότι «ο κ. Καμμένος δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου στα ελληνικά της Μακεδονίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τη διαπραγμάτευση».