Κουρελόχαρτο η μετοχή του ΟΤΕ

Κουρελόχαρτο η μετοχή του ΟΤΕ

- in Επιχειρήσεις
131
0

Θέλει να πάρει τσάμπα τις μετοχές του δημοσίου η Deutsche Telekom

Σε γερμανικά χέρια το τελευταίο πακέτο του ΟΤΕ

Το Ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες δύο ημέρες έπιασε πάτο. Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ τις οποίες δημοσιεύσαμε χτες και σήμερα, πίσω από γκρέμισμα των ελληνικών μετοχών βρίσκεται η Γερμανία και οι λόγοι είναι ξεκάθαροι… και εντοπίζονται σε 4 σημεία. Πρώτον θέλουν να κουρέψουν καταθέσεις. Δεύτερον θέλουν να μας διώξουν από το ευρώ. Τρίτον θέλουν να μας τιμωρήσουν επειδή αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο μέσω οικονομικών και στρατιωτικών συμφωνιών. Τέταρτον, θέλουν ν’ αρπάξουν τα ασημικά μας (ΔΕΗ, Πετρέλαια κλπ).

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Γερμανοί και μέσω της υποτίμησης της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΤΕ, θέλουν να υφαρπάξουν και τις υπόλοιπες μετοχές του, οι οποίες ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας…

Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλάδα και Deutsche Telekom βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη μεταβίβαση του μεριδίου, ύψους 10%, που ανήκει στο Δημόσιο (6%) και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (4%).

Αν και η DT έχει επισήμως διαψεύσει την εξαγορά – και ο ΟΤΕ δεν σχολιάζει για ευνόητους λόγους – εν τούτοις αποτελεί κοινό μυστικό στους εμπλεκομένους ότι η υπόθεση, πλην απροόπτου, συντόμως αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Η συμφωνία μετόχων προβλέπει ότι το Δημόσιο υποχρεούται να απευθυνθεί πρώτα στην DT και σε περίπτωση που οι Γερμανοί αρνηθούν τελικώς να αγοράσουν, τότε οφείλει να προχωρήσει σε διαγωνισμό.

Υπάρχει βεβαίως και η πιθανή νομική καραμπόλα που φέρνει η συγκέντρωση ποσοστού της τάξης του 50% στην περίπτωση που οι Γερμανοί αγοράσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου. Και αυτό διότι θα βρεθούν ενώπιον της υποχρέωσης υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μειοψηφιών, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν επιδιώκουν.

Εάν το Δημόσιο πωλήσει το 6% που διαθέτει στον ΟΤΕ θα χάσει τα δικαιώματα αρνησικυρίας και ορισμού των πέντε εκ των 11 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ο οποίος θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την DT.

Αυτό που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί είναι το ύψος του τιμήματος. Σε περίπτωση που η DT θέλει να αγοράσει μετοχές από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου και κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς, τότε το ντιλ θα αποτιμηθεί με βάση τη μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου μήνα και το όποιο premium αποφασιστεί.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι βάσει της πορείας της μετοχής του ΟΤΕ (πλέον κυμαίνεται γύρω στα 12 ευρώ) το ελληνικό Δημόσιο, πουλώντας το 6% του, θα μπορούσε να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ με τις τρέχουσες τιμές και πλέον των 600 εκατ. ευρώ εάν έδινε και τα ποσοστά του ΙΚΑ. Σημειωτέον ότι η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ πλέον προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *