ΞΕΝΑ ΚΟΡΑΚΙΑ θέλουν να αρπάξουν τις τράπεζες μας

ΞΕΝΑ ΚΟΡΑΚΙΑ θέλουν να αρπάξουν τις τράπεζες μας

- in Τράπεζες
97
0

Βρώμικο κόλπο από funds κερδοσκόπων με στόχο τον αφελληνισμό των Τραπεζών και τον πλήρη έλεγχο τους

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά την αποκάλυψη του βρώμικου κόλπου του κερδοσκόπου Τζο Πόλσον, ο οποίος επιχειρεί από την πίσω πόρτα, να αρπάξει το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων της Τραπέζης Πειραιώς

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιου είδους απόπειρα ξένων funds και βέβαια δεν θα είναι η τελευταία

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά την αποκάλυψη του βρώμικου κόλπου του κερδοσκόπου Τζο Πόλσον, ο οποίος επιχειρεί από την πίσω πόρτα, να αρπάξει το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων της Τραπέζης Πειραιώς.

Όπως αποκαλύπτεται ο Αμερικανός ιδιοκτήτης του γνωστού κερδοσκοπικού fund, ο οποίος παράλληλα είναι και μέτοχος της Πειραιώς, κινεί από το παρασκήνιο τα νήματα, με προφανή στόχο να ελέγξει το μάνατζμεντ της μεγαλύτερης Ελληνικής Τράπεζας.

Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, ο Πόλσον θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων μεγάλων Ελληνικών εταιρειών, που νομοτελειακά θα καταλήξουν σε υφαρπαγή και αφελληνισμό εταιρικών περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα κ.λ.π.) μεγάλης αξίας.

Είναι επίσης βέβαιο πως εάν ο Πόλσον και το κερδοσκοπικό του fund «βάλουν» χέρι στα δάνεια της Πειραιώς θα υπάρξει μείζον ζήτημα και με τα ενήμερα ή «κόκκινα» δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, η πλειοψηφία των οποίων ανήκουν στην Πειραιώς.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένταση και στο εσωτερικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αφορμή την υπόθεση της Πειραιώς.

Αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως επιχειρείται μέσω της αλλαγής των διοικήσεων των Τραπεζών, το Ελληνικό Τραπεζικό να περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια των δανειστών.

Τέλος αρνητική εντύπωση προκαλεί  η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης – οι πιο επιεικείς μιλούν απλά για αιφνιδιασμό – που παρακολουθεί περίπου ως θεατής τα όσα πρωτοφανή διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες και που μπορεί να καταλήξουν στον απόλυτο αφελληνισμό των Τραπεζών.

Επί του προκειμένου αιφνίδια εμπλοκή προέκυψε με την επιλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM απέσυρε την τελευταία στιγμή -λίγες ώρες πριν τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου- την έγκριση που ήδη είχε δώσει για την τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου.

Η ξαφνική ανατροπή προκάλεσε έκπληξη στην αγορά καθώς η επιλογή του κ. Παπαδόπουλου είχε γίνει μετά από πολύμηνη διεθνή διαδικασία που διεξήγαγε εξειδικευμένη εταιρία, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος είχε περάσει με επιτυχία τη διαδικασία έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και από τον SSM.

Πηγές της αγοράς βλέπουν πίσω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη την προσπάθεια να ελέγξει την τράπεζα Πειραιώς και ταυτόχρονα τα «κόκκινα δάνεια» το hedge fund που διευθύνει ο Τζον Πόλσον. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κερδοσκοπικό fund που ελέγχει το 10% της τράπεζας είχε εναντιωθεί στη διαδικασία επιλογής και την υπονόμευσε επειδή επιθυμεί να τοποθετήσει πρόσωπο της αποκλειστικής επιλογής του, προφανώς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του.

Στην τραπεζική αγορά μιλούν για ανοιχτό πόλεμο με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των «κόκκινων δανείων» και μέσω αυτών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Η Πειραιώς έχει σχεδόν το 50% των δανείων προς επιχειρήσεις (δηλαδή τον μισό παραγωγικό ιστό της οικονομίας) και μέσω αυτών, τα κερδοσκοπικά fund μπορούν να ελέγξουν δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία, βιομηχανίες τροφίμων, γνωστές εμπορικές εταιρίες, την ακτοπλοϊα, μικρομεσαίες αγροτικές εταιρίες κλπ.

Το κερδοσκοπικό fund έχοντας επενδύσει 400 εκατ. στην Τράπεζα στοχεύει σε μεγάλες υπεραξίες οι οποίες κατά την αγορά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Hellenic SeaWays μιας ακτοπλοϊκής εταιρίας που ήταν απαξιωμένη στο Χρηματιστήριο με την τιμή της μετοχής να κοστίζει μόλις λίγα σεντς και μετά το ενδιαφέρον να αποκτήσουν τον έλεγχό της οι Μινωικές Γραμμές η μετοχή της τώρα έχει ανέβει πάνω από τα τέσσερα ευρώ.

Η ανατροπή αιφνιδίασε τόσο την Κυβέρνηση όσο και την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς αν επικρατήσουν οι μεθοδεύσεις του Πόλσον θα είναι η πρώτη φορά που ένα hedge fund αποκτά τον έλεγχο συστημικής τράπεζας στην Ευρωζώνη.

Το καταστροφικό όμως για την ελληνική οικονομία είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναδιαταχθούν βίαια με συνοπτικές διαδικασίες που θα έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και μεγάλα κέρδη που θα καρπωθούν funds.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιου είδους απόπειρα ξένων funds και βέβαια δεν θα είναι η τελευταία.

Πλέον προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα αφού ελάχιστοι γνωρίζουν ποια ξένα funds και σε τι ποσοστό ελέγχουν τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και τι κίνδυνος υπάρχει από μια τέτοια εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.

Ομάδα ξένων μετόχων της Τράπεζας κατάφερε την ματαίωση της ανάδειξης του παρά την επιλογή του μετά από διεθνή διαγωνισμό. Το fund που ελέγχεται από τον Γ.Πόλσον το οποίο «σπρώχνει» σε επαναφορά του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου Άνθιμου Θωμόπουλου και την απομάκρυνση, προφανώς, του ισχυρού άνδρα της Τράπεζα Μ.Σάλλα, έτσι ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.

Η κόντρα ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και εφόσον βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος θεώρησε ότι το project δεν προχωρά καλά και «αποκεφάλισε» Θωμόπουλο, ο οποίος και στη συνέχεια απομακρύνθηκε.

Το γεγονός αυτό, πάντως, προκάλεσε την οργή των διαχειριστών των ξένων funds, οι οποίοι, προφανώς, είχαν διαφορετική άποψη!

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μέχρι και σε επίπεδο SSM, όπου τα ξένα funds έχουν πάρα πολύ καλές προσβάσεις, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος εγκατέλειψε την πολιτική που ακολουθούσε για «αναχαίτιση» των κερδοσκοπικών funds, διασπώντας εταιρείες μετά από την απόκτηση του πλήρους ελέγχου τους. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι αρκετά πιο σοβαρό καθώς μιλάμε για τράπεζα και όχι για μία οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Πάντως η περίπτωση της Πειραιώς είναι χαρακτηριστική των επιθέσεων που θα γενικευθούν από τα ξένα κερδοσκοπικά funds για να αναλάβουν τον έλεγχό τους. Είναι η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία που κερδοσκοπικά funds επιχειρούν να αναλάβουν τη διοίκηση συστημικών τραπεζών και βέβαια την ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα «παλιά» τραπεζικά «τζάκια» που δεν κατάφεραν να τις προστατέψουν θωρακίζοντάς τες την «χρυσή εποχή».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *