Σκοπιανό – Ζόραν Ζάεφ: Αν υπάρξουν «κόκκινες» γραμμές δεν θα υπάρξει λύση στην ονομασία

Σκοπιανό – Ζόραν Ζάεφ: Αν υπάρξουν «κόκκινες» γραμμές δεν θα υπάρξει λύση στην ονομασία

- in Σκόπια
48
0

Την αισιοδοξία του για μια από κοινού οριστική λύση με την Ελλάδα, για την ονομασία των ΣκοπίωνΣκοπίων εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ – «Εφικτή η λύση στο πρώτο εξάμηνο του 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, εμφανίστηκε διαλλακτικός, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε, κατά την συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA», πως αν υπάρξουν «κόκκινες γραμμές» από τις δυο πλευρές, δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

 Μιλώντας για την στρατηγική κατεύθυνση της χώρας του, υπογράμμισε πως τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας έχουν «κόκκινες» γραμμές, υπογραμμίζοντας πάντως πως: «Δεν χρησιμοποιώ κόκκινες γραμμές, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσης. Θα χρησιμοποιήσω άλλες μεθόδους, προκειμένου οι όποιες κόκκινες γραμμές να γίνουν το φως εκείνο που θα μας βγάλουν από το σκοτάδι του προβλήματος. Αν υπάρξουν «κόκκινες γραμμές», είπε προειδοποιώντας πως «δεν θα φτάσουμε ποτέ στην επίλυση του ζητήματος. Είμαι αισιόδοξος πως το θέμα μπορεί να έχει λυθεί, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018».

Το μήνυμα του προς την ελληνική κυβέρνηση

«Πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και καλή βούληση προκειμένου να αναπτυχθούν φιλικές διμερείς σχέσεις», ήταν το μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ προς την ελληνική κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

«Δήλωσα χωρίς προκαταλήψεις, όταν σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι αν η κυβέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί να κάνει ένα βήμα παρά πάνω στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αποποιηθεί ότι είναι η μοναδική κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εγώ το δήλωσα δημόσια επειδή πιστεύω περισσότερο στο μέλλον του δικού μας κράτους από το να είμαι περιχαρακωμένος από τις  προκαταλήψεις του παρελθόντος, γιατί γνωρίζω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα αποτελούσε το στοιχείο εκείνο που θα μας ενώσει και όχι το στοιχείο διαίρεσης. Έχοντας υπόψη ότι είναι πιο σημαντικό το μέλλον του κράτους μου και αυτό που λέω το κάνω και πράξη και δεν περιορίζομαι μόνο στα λόγια».

Πρόθυμος να αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στη συνέχει δήλωσε πρόθυμος να υπάρξει αλλαγή στην ονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσάς της χώρας του, ώστε να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

«Εγώ με κάθε τρόπο θέλω να επιδείξω φιλία με τους γείτονές μου, τους πολίτες της Ελλάδας και υπό αυτό το πνεύμα, αν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα, είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και γι’ αυτό το θέμα, γιατί αν οι πολίτες των δύο χωρών το αποδεχθούν, κατανοήσουν και αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας που έχει η συνεργασία των δυο χωρών και πόσο ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να είναι. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες της Ελλάδας όπως και οι πολιτικοί της χώρας, ότι αποτελούμε γι’ αυτούς φιλική χώρα και φιλικός λαός που επιθυμεί τη συνεργασία και εξ’ ονόματος αυτού πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες της Ελλάδας πιστεύουν στη μελλοντική συνεργασία, που πρέπει και θέλουμε να υπάρξει μεταξύ των δύο λαών και των χωρών, αντί να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε επικεφαλίδες για αναφορές σε ορισμένα τοπωνύμια που συνδέονται με την ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «όταν συναντώμαι με τους ηγέτες των κρατών των Βαλκανίων διακρίνω σε αυτούς ενθουσιασμό, σοφές σκέψεις και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες. Εκπροσωπούν τις εθνικές πολιτικές των κρατών τους, και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται τις σοβαρές ευαισθησίες των γειτόνων τους και τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε όλα τα Βαλκάνια.

Αυτό δεν σχετίζεται με τις ηλικίες των ηγετών των Βαλκανίων, φερ ειπείν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον οποίο βλέπω έναν ηγέτη, ο οποίος πιστεύει στις ίδιες αξίες που πιστεύω και εγώ, μπορεί να μην είναι ευγενικό εκ μέρους μου και να υπερθεματίζω, μοιραζόμαστε, όμως τις ίδιες ηγετικές αξίες και έχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και απ’ ότι φαίνεται ο Θεός ήθελε να γεννηθούμε την ίδια χρονιά για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δυο κρατών».