O Ερντογάν «παραχωρεί» το Ιντσιρλίκ στους Ρώσους

O Ερντογάν «παραχωρεί» το Ιντσιρλίκ στους Ρώσους

- in Ρωσσία
68
0
Εντυπωσιακές ανατροπές στις μέχρι σήμερα γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική περιφέρεια της Ελλάδας, που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα και το ασταθές του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και για την χώρα μας, συντελούνται αυτή την στιγμή.
 Με μία δήλωση που πριν από ένα μήνα μόλις θα φάνταζε ως «κακό ανέκδοτο», ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μ.Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι «Η βάση του Ιντσιρλίκ είναι στη διάθεση της Ρωσίας αν το ζητήσει επίσημα»! (ανεπίσημα έχουν γίνει οι επαφές όπως σας αποκαλύψαμε χτες) ενώ η τουρκική κυβέρνηση έχει αναρτήσει επιγραφή στην είσοδο της βάσης με την οποία καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ «Να σεβαστεί την επιθυμία του τουρκικού λαού»!
 «Φωτογραφίζοντας» έτσι, ευθέως, τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για το πραξικόπημα!
 Η Τουρκία πλέον στρέφεται ανοιχτά κατά των ΗΠΑ, ενώ έχει πάρει την άδεια της Ρωσίας και Συρίας να βομβαρδίσει τους Κούρδους στην Β.Συρία και αυτή την στιγμή αυτό κάνει, όπως επίσης κτυπά και το ISIS στην Τζαραμπλούς!
 H ένοπλη εξέγερση των Κούρδων τις τελευταίες ημέρες επιτάχυναν τις εξελίξεις καθώς η Άγκυρα κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ «τρέχουν» την δημιουργία κουρδικού κράτους καθώς απαίτησαν να μην πετούν μαχητικά της Ρωσίας ή της Συρίας στην Β.Συρία απαιτώντας δηλαδή no-fly-zone!
 Έτσι, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Mikhail Bogdanov, είπε ότι Ιράν, Τουρκία και Ρωσία «έχουν ξεκινήσει συζητήσεις δημιουργίας συνασπισμού κρατών!
 «Οι τρεις χώρες που προανέφερα θα σχηματίσουν συνασπιμό με στόχο την επίλυση του πολέμου στην Συρία» τόνισε.
 «Η συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν θα γίνει Σεπτέμβριο και ο συνασπισμός θα σχηματιστεί σε τρεις φάσεις».
 «Οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν σε δύο χρόνια αφού Τουρκία και Ρωσία διασφαλίσουν την γραμμή Jarabulus- Azaz» υποννοώντας ότι η Τουρκία μπορεί να βομβαρδίσει με άδεια από Ρωσία-Συρία. Πληροφορίες υπήρχαν ότι και χτες απογειώθηκαν τουρκικά F-16 και βομβάρδισαν.
 «Μετά την επιστροφή των προσφύγων θα ενισχυθούν οι τοπικές κυβερνήσεις».
 Ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τη σειρά του είπε πως «Ρωσία, Ιράν, Ιράκ και Τουρκία πρέπει να ενωθούν για την Συρία».
 Ταυτόχρονα Τουρκία και Ιράν ανακοίνωσαν συμφωνία στις βασικές αρχές επίλυσης της συριακης κρίσης. Τις ανακοινώσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μ.Γιλντιρίμ, σε ομιλία του στο AKP.
 -Πρώτον διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. «Κάποιος μπορεί να πει ότι θα δώσω την Δ. Συρία στον έναν και την Βόρεια στους Κούρδους. Αυτό δεν υπάρχει πλέον».
 -Δεύτερον δημιουργία ενός συστήματος διακυβέρνησης που θα εκπροσωπούνται όλες οι εθνότητες και οι θρησκευτικές ομάδες.
 -Τρίτον ο Μ.Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία για μεταβατικό διάστημα και έπειτα το θέμα θα ξανασυζητηθεί.
 -Τέταρτον δεν θα θέσουμε κανένα εμπόδιο στη συριακή επίλυση.
 -Πέμπτον η Ρωσία μπορεί να πάρει την βάση του Ιντσιρλίκ αν το ζητήσει. «Η Τουρκία άνοιξε την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για την καταπολέμηση κατά του ISIS. Η βάση χρησιμοποιείται από ΗΠΑ και Κατάρ. Και άλλα έθνη θέλουν να χρησιμοποιήσουν την βάση την οποία χρησιμοποιούν επίσης οι Γερμανοί τώρα» είπε ο Μ.Γιλντιρίμ και πρόσθεσε «αν είναι απαραίτητο η βάση του Ιντσιρλίκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Ρωσία».
 Ο Ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Hossein Jaberi Ansari, είπε ότι «με βάση αυτά που συμφωνήσαμε θα λυθεί η συριακή σύγκρουση» και αποκαλύπτει τον κομβικό ρόλο της Ρωσίας στην συνεργασία. Λίγες ημέρες πριν ο αναπληρωτής Ρώσος ΥΠΕΞMikhail Bogdanov, ταξίδεψε στην Μ.Ανατολή για αν συναντηθεί με τον Τούρκο αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Ahmet Yildiz, για τέσσερις ώρες.
 Μετά τη σύσκεψη ο Bogdanov ενημέρωσε τον Ιρανό ΥΠΕΞ,, Mohammad Javad Zarif, για τις ρωσοτουρκικές συζητήσεις πάνω στο συριακό.
 Αυτό οδήγησε στην κρίσιμη επίσκεψη του Zarif στην Άγκυρα την προηγούμενη Παρασκευή ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν όπου ο Ansari τόνισε ότι είναι απαραίτητο το «σχηματιστεί» το πλαίσιο συμφωνία που έχει συμφωνηθεί.
 Έτσι ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε μετά: «Χωρίς την βοήθεια Ιράν και Ρωσίας όλα τα υπόλοιπα είναι αδύνατον»…
 «Την επόμενη εβδομάδα ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επισκεφτεί την Τεχεράνη και θα συναντηθεί με τους ηγέτες Ιράν και Ρωσίας για να αυξηθεί ο συντονισμός».
 Ο Μ.Γιλντιρίμ είπε έπειτα ότι η «Τουρκία θα παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή τους επόμενους έξι μήνες. Δεν θα επιτρέψουμε η Συρία να χωριστεί σε εθνοτικές γραμμές…».
 «Θα εξολοθρεύσουμε το PKK-PYD-YPG ακόμη και στην Συρία» πρόσθεσε.
 Το Ιράν από την πλευρά του είπε για την Ρωσία ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει επ’ αόριστον την αεροπορική βάση ενώ άνοιξε παράθυρο και για άλλες βάσεις αν τις χρειαστεί η Ρωσία!
 Επιπλέον ο Ιρανός ΥΠΑΜ, Hossein Dehqan, είπε ότι το Ιράν παρέλαβε σήμερα το «πλήρες πακέτο» των α/α συστημάτων S-300.
 Τέλος η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ,Μ. Ζαχάροβα, είπε ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία ήταν «παραγωγικές» και «θετικές» και ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ.Λαβρόφ, θα επισκεφτεί την Τουρκία μέχρι τα τέλη του 2016.
 Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δια στόματος του πρωθυπουργού Μπ. Γιλντιρίμ, αποδέχεται την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία κατά την μεταβατική περίοδο, με το αιτιολογικό ότι προσέβαλλε στρατιωτικώς τους Κούρδους στην Χασάκα.
 Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος σε ιρακινά και συριακά εδάφη και βέβαια αυτό θα το πολεμήσει με κάθε τρόπο.
 Η ίδια η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί πλέον μια νέα ρητορική, χαρακτηρίζοντας τις δυνάμεις του YPG/PYD των συμμάχων της στον πόλεμο κατά του ISIS και των ισλαμιστών ως «τμήμα του ΡΚΚ»! 
 Ποια θα είναι τα επόμενα επιχειρησιακά σχέδια των Κούρδων; Οι Αμερικανοί έστειλαν μέχρι και F-22 πάνω από την Χασάκα για να τους προστατέψουν από την συριακή Αεροπορία, αλλά χωρίς την ύπαρξη σοβαρών δυνάμεων στο έδαφος τι μπορούν να κάνουν οι Αμερικανοί;
 Οι οποίοι στοχεύουν η Συρία να κατατμηθεί σε ζώνες, αλλά και να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος, αλλά όλοι οι άλλοι αυτό δεν το θέλουν. Και θα το πολεμήσουν με κάθε τρόπο. Και χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας, αυτό δεν μπορεί να γίνει.
 Εν κατακλείδι: Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο τουρκικό πραξικόπημα έχει εξελιχθεί στην μεγαλύτερη γεωπολιτική γκάφα του 21ου αιώνα…